2012. április 28., szombat

Amarilisz és búza

Tehát ez lesz az első bejegyzésem ezen az "új" blogon. Két hete kezelem a Amarilisz hagymáimat, melyek közben elkezdték hozni a leveleiket is. Érdekes volt felfedeznem, hogy a hagymák, melyeknél voltak mágnesek igen jelentős gyökérzetet fejlesztettek, míg a kontroll hagymáknál elég minimális gyökérzet lett. Az elején minden növény azonos fejlettségi szinten volt, a hagymáik mérete is nagyjából azonos volt. Néhány kép a mérésről:
 A fekete csíkok jelzik a gyökereket, nem akartam róluk levenni a földet, nehogy megsérüljenek. Látható, hogy jelentős méreteket értek el.
A kontroll növényeknél szintén nem takarítottam le a gyökereket, viszont ezek nem túl jelentős méretűek. Ez jól bizonyítja a mágnesek hatását.

A már elültetett növényeket két alátétre helyeztem el, itt locsolom őket. Az első locsolásnál az alátéteket teljesen feltöltöttem, hadd szívják meg magukat. Bal oldalon találhatóak a kontroll, jobb oldalon pedig a mágnesezett növények
Látható, mekkora különbségek vannak már a levelek méretében, és mennyiségében.



Két nappal ezelőtt elkezdtem Petri-csészében csíráztatni búza magokat. Összesen 400 mag, 200 kontroll, 200 darab pedig mágneses térben tölti a napjait. 4 Petri-csészére bontottam fel a kísérletet, mindegyikben értelem szerint 100 darab volt. 2 nap elteltével a mágneses térben lévő magoknál nagyjából 85%-os volt a csírázási arány, míg a kontroll magoknál csupán 45%. Íme egy kép róluk, ami jól szemlélteti a különbséget.



Kezdet

Üdvözlök mindenkit!

ezt a blogot azért hoztam létre, hogy a http://magnesnoveny.blog.hu kutatásról szóló blogomat még szabadabban tudjam megcsinálni. Mindkét blog élő és aktív lesz, tehát érdemes mindkettőt figyelni.